Använda kreditkort

Kreditkort är också ett alternativt lånesätt men det har inte samma längd på lånetiden som vanliga lån har. Kortet kostar att äga men lånen kan vara räntefria vilket är väldigt fördelaktigt om man har behovet av pengar samt kapaciteten att betala tillbaka allt inom rätt tid.

Kreditkort för privatpersoner

Som privatperson kan det vara bra att ha en extra buffert vid händelser som man inte kan förutse. Äger man hus och bil finns det risk för att något går sönder och det kostar ofta ganska mycket pengar. Går ett kylskåp sönder vid fel tillfälle när man saknar pengar helt och hållet, då är det bra att plocka fram den där extra bufferten med kreditkortet. För privatpersoner brukar det fungera så här.

Man köper en vara och betalar med kreditkortet, det fungerar som ett vanligt bankkort. Det dras och man knappar in en pinkod.

Hur lång kredittiden är beror på företaget bakom kortet men för privatpersoner är det i vanliga fall månaden efter som räkningen kommer. Är det räntekostnader så står det angivet på inbetalningskortet och det finns även statistik på alla inköp och den aktuella skulden. Privatpersoner har möjligheten att betala av hela beloppet på engång och då gäller det räntefria avtalet, men vill man betala en liten del i månaden måste man lägga på en ränta och den räknas automatiskt ut av företaget som ger ut kortet. Vill man göra det finns det exempel med på inbetalningskortet som anger hur mycket man ska betala in och hur mycket räntan blir osv.

Gränsen på kreditkortet är begränsat och avgörs vid ansökan. Den sökande väljer själv belopp och kreditgivaren godkänner eller avslår ansökan. Som med alla krediter och lån så måste man även här gå igenom en kreditkontroll men eftersom summorna inte är så stora är kravet på inkomst lite lägre.

Kreditkort för företag

Att handla på kreditkort som företag har sina fördelar. Många får vänta i minst 30 dagar för att få betalt för sin faktura och då är det bra att kunna göra inköp innan dess. Företag som har kreditkort får en möjlighet att göra inköp direkt på alla ställen som tar kort och då behöver man inte betala förrän nästa månad, det blir en förlängd kredittid på upp till 30 dagar på alla kortköp.

Kreditkort för företag utfärdas i vanliga fall av den bank där man har sitt bankkonto och kreditkort ingår i de flesta företagspaket som bankerna erbjuder. Avbetalningsmöjligheter för företagarna är begränsade och i nio fall av tio så ska man betala in hela summan på den faktura som skickas ut.

Det blir också lite lättare att hålla reda på alla inköp till bokföringen osv eftersom det dras bara en summa varje månad. En smidig lösning och man gör många små inköp till sitt företag. Skulle man inte använda kreditkortet så blev det många verifikationer att ta hand om på sitt bankkonto. Det är även bra om man köper tjänster från utlandet, där tar man nästan bara kreditkort, det är sällan som det går att handla på faktura eller göra banköverföringar.