Att låna med smslån

Av alla låneformer är det nog smslån som har gått upp i raketfart, men även det som har fått mest kritik. Att låna genom sms är ofta en dyr historia om man inte betalar i tid och räntor och avgifter kan växa sig väldigt höga på kort tid.

Hur fungerar det att ta ett smslån, är det som ett vanligt lån?

I grund och botten är det som ett vanligt lån fast mycket enklare och förut gick det på någon timme att få ut sina pengar. Idag har dock reglerna ändras och man får vänta lite längre på att få ut pengar om man blir beviljad ett lån genom sms. När en kund ska skicka in ett smslån så skickar han eller hon ansökan genom sms. Där får man ange sina personuppgifter och adress så att mottagaren kan behandla uppgifterna och verifiera att den sökande är rätt person.

I sms:et som skickas ska det anges:

  • Mobilnummer (sker oftast automatiskt på smslån)
  • Personnummer
  • Adress till den sökande
  • Kontonummer (där pengarna ska sättas in)

När allt detta finns hos långivaren brukar ett sms skickas ut till den telefon som man sökte från. Där är det vanligt att man får en kod som ska fyllas i på en webbsida, det gör man antingen via en dator eller mobiltelefon som har anslutning till internet. Hur länge det tar innan du får svar beror på långivaren. Det kan gå ganska fort, inom några minuter ska du ha ett ja eller nej. Blir du godkänd kan du få pengarna inom 15 min eller upp till 24 timmar. Det beror som sagt på långivare och villkor.

Kreditbedömning är obligatorisk

Det görs alltid en sedvanlig kreditprövning när man ansöker om smslån. Där går man bland annat igenom om det finns några betalningsanmärkningar och hur stor deklarerad inkomst man har hos Skatteverket. Finns det en betalningsanmärkning eller om man tjänar för lite så får man ett nej. Ser allt ok ut blir din ansökan godkänd och du kan vänta på din inbetalning. Var därför noga när du anger ditt kontonummer.

Vid nekad ansökan, vad händer då?

Blir man nekad kan det dröja innan en ny ansökan kan göras med samma långivare. Det kan bli att en kund får vänta i upp till två månader innan en ny ansökan om smslån kan skickas in. Detta är till för att skydda både konsumenten och långivaren så att inte systemet utnyttjas.

Ränta på smslån

Nästan alla smslångivare tar ut en ränta på lånet, det gör man självklart för att tjäna pengar för att man lånar ut alla pengar. Lånen är ofta korta och relativt små, därför ser räntorna höga ut. Här är ett exempel på smslån med ränta.

Lånar du 500 kr i 30 dagar så ska du betala tillbaka 665 kr, alltså det blir en merkostnad på 165 kr för ditt lån. Smslångivare ska visa upp den effektiva räntan, den ränta som är räknat på ett helt år och i vårt fall blir den effektiva räntan 3113 %.

Det finns smslångivare som erbjuder räntefria lån också. Mer om det i en annan text.