Identitetsstölder, en bild på Facebook resulterade i 20 SMS lån

Idag är identitetsstölder en stor verksamhet inom den organiserade brottsligheten, där det varje dag säljs privat information om människor som kan göra dem till ett enkelt byte för de som vill komma åt värdefull information samt en hel del pengar.

Så gick det även för en 27-åring från Gävle, som var så glad över sitt nytagna körkort att han lade upp det på sin Facebook sida för att alla hans s.k. vänner skulle kunna se detta. Att göra på det sättet visade sig inte vara en bra taktik för den 27-årige mannen, som efter bara någon vecka hade runt 20-talet SMS lån tagna i hans namn.

Det hela började med att 27-åringen fick ett nytt sim-kort från en teleoperatör i sin brevlåda trots att ingen beställning hade gjorts av honom. En senare dag låg det nio stycken kreditupplysningar i hans brevlåda. 27-åringens identitet var kapad, och brottet anmäldes genast till polisen.

Utredningen har visat att 22000 kronor hade lånats i 27-åringens namn, men med en otrolig, och kanske oförtjänad, tur så gjordes bedömningen att 27-åringen hade anmält och spärrat sin personnummer så snabbt så hans inte behöver betala för dessa lån.

Hur mycket behöver vi veta för att inte råka i samma situation

När vi skriver att 27-åringen kanske oförtjänt slapp undan att betala de lån som uppkommit i hans namn, så syftar vi på det kanontokiga upptåget att publicera sin privata information på Facebook. Det behöver vi inte vara genier för att förstå att vi inte ska göra.

Facebook är världens största sociala media med personliga profiler och det betyder att alla kan få tillgång till din information oavsett om du skyddat din sida eller inte.

Vi behöver inte veta så mycket mera än att använda sunt förnuft, och hålla vår privata information privat just som namnet talar för. Naturligtvis kan olyckan vara framme ändå, men vi har i alla fall gjort allt vi kan för att skydda oss så bra vi bara kan.

Comments are closed.