Jämför alltid lån hos olika aktörer

Om du jämför lån hos flera aktörer kan du tjäna flera hundralappar i slutändan. Alla har olika prissättningar på sina lån och räntorna kan skilja många procent, sätt dig därför ner och leta upp så många du kan och ställ dem sida vid sida. Räkna på hela kostnaden för lånet och ansök och den som blir billigast. Om du lägger ner en timme extra på att jämföra lånen så kan du göra en bra affär, det gäller alla typer av lån.

Snabblån- och smslångivare finns det gott om i Sverige och här har du chansen att verkligen ställa dem mot väggen och granska varje kostnad som tillkommer på lånet. Det är viktigt att du kollar den effektiva räntan om avgör vad ditt lån kostar per år samt om det tillkommer aviseringsavgifter eller uppläggningsavgifter. Vill du slippa skriva upp och jämföra allt för hand så kan du besöka en jämförelsesida om lån som sverigekontanter.se där allt redan är samlat och klart.

På bolån och större lån har du en bättre chans att tjäna mycket pengar på att jämföra olika långivare. När du lånar mycket så blir det dessutom mer du ska betala i ränta osv men du har också möjlighet att välja fritt vilken du vill låna hos. Vi utgår från att du får en godkänd kreditundersökning och att du får låna hos alla aktörer. Vid större lån går man vanligtvis till en bank. Handelsbanken, Swedbank, SBAB, SEB osv. Precis som med smslångivarna så har även bankerna olika kostnader som man erbjuder sina kunder. Det finns många faktorer som kan påverka vad du får låna till för kostnad men du ska alltid försöka att förbättra dina villkor, det kostar ingenting att förhandla med banken. Välj ut ett antal bankkontor och besök dem, jämför sedan ränta och den totala kostnaden för lånet. Uppgifterna som du får kan du använda till ytterligare förhandling hos bankerna. Gå till bank X och säg att: ”– På bank Y fick jag denna kostnad, skulle ni tänka er att gå med på det om jag lånar hos er?”

Om inte så gå till bank Z och förhandla med samma siffror. Har du varit kund under en längre tid hos någon bank så är det den banken du ska inrikta dig på, den ska du lägga mer energi med din förhandling. Har du en bra kontakt med den banken kan du säkert förhandla dig till den bästa räntan av alla eftersom banken känner dig, och du känner banken. Testa, det kostar som sagt inget att försöka.

Samla alla dina lån

Har du många lån utspridda hos olika långivare kan det vara bra att samla allt på en och samma plats. Då är det också klokt att jämföra banker eller andra långivare, du kan sänka dina kostnader med flera hundra kronor per månad om du har tur. Får du ett fördelaktigt lån så löser du alla andra lån och lägger hela klumpsumman hos en långivare. Det är oftast det bästa eftersom räntan och kostnaden blir lika på totalbeloppet.