Låna med betalningsanmärkning

Ett hinder som kan uppstå vid en låneansökan oavsett om det är ett smslån, bolån eller en ansökan om kreditkort är betalningsanmärkningar. Det är en anmärkning som man har fått för en eller flera långivare, eller någon annan fordringsägare inte har fått sina pengar inom en viss tid.

Betalar man inte sina räkningar och skulder kommer företagen bakom att skicka ut påminnelser och betalar man inte då går ärendet vidare till ett inkassobolag. Det är ett företag som tar över fakturan från det ursprungliga, där man har inriktat sig på att kräva pengar av personer som inte betalar. Det första man får är en påminnelseavgift på 60 kr som privatperson och efter det tas en inkassoavgift på 180 kr ut. Går det sedan vidare till Kronofogden så läggs ytterligare 680 kr på din skuld, och skulle du inte betala detta inom den angivna tiden då får du en betalningsanmärkning som finns kvar i tre år.

Just betalningsanmärkningen kan vara problematisk när det kommer till att låna pengar av banker eller liknande. Där får man en snabb koll på hur kunden har skött sina tidigare betalningar och det är antingen svart eller vitt. Antingen så har man en betalningsanmärkning eller inte, det är antingen ett ja eller nej. Det går inte att diskutera den frågan just då när betalningsanmärkningen sitter kvar, då får man i så fall vänta tre år som privatperson och fem år som företag (juridisk person).

Betalningsanmärkningen kan ha kommit dit av en summa som är på strax över hundra kronor och det struntar bankerna i, man tittar bara på beslutet från Kronofogden. Man kan som privatperson eller företag haft ett svårt år ekonomiskt eller kanske kortare än så. Under den tiden gick allt inte ihop men efter det har ekonomin fungerat bra och man har siffror som bevisar det, men det tjänar ingenting till eftersom långivarna har sina villkor att gå efter. Ingen får låna med en betalningsanmärkning, punkt slut.

Långivare som lånar ut till personer med betalningsanmärkning

Nu finns det dock långivare som lånar ut pengar till privatpersoner och företag som har en eller flera betalningsanmärkningar i ryggen. Det görs dock en individuell bedömning i alla fall och man undersöker vad som ligger bakom hela skulden osv. Är det för småsaker är man beredd att göra ett undantag. Dessa låneföretag och banker ser inte bakåt, man ser framåt i stället och tittar på den nuvarande livssituationen. Skulle man besöka en bank och visa upp 50 000 kr i månadslön så skulle svaret bli nej i alla fall på grund av betalningsanmärkningen men det kan dessa långivare titta på och fatta ett beslut att kanske godkänna ansökan trots att man har en betalningsanmärkning. Självklart finns det villkor att uppfylla där också, det kan vara att man ska ha max tre betalningsanmärkningar och en fast inkomst. Det är inte helt fritt men helt klart lättare för personer som annars har det svårt ute på lånemarknaden.

På lån med betalningsanmärkning kan det tillkomma en högre räntesats än på ett standardlån från banken.