Låna pengar med ett bolån

Ibland vill man låna mycket pengar och ett husköp är ett exempel på det. Att köpa hus är en väldigt stor investering och det är få som har möjlighet att betala hela summan på en gång. Därför erbjuder svenska banker bolån till sina kunder med räntekostnad.

Huspriserna har gått upp väldigt mycket de senaste åren och det beror på att det har blivit allt billigare att låna pengar, reporäntan har legat långt under många år nu. Men det gör också att det kostar mer att investera i hus och en kostnad på strax över miljonen är inte ovanligt i vanliga förorter, även på landet.

Bolån från banken

En viss procent av summan räknar banken med att man har från början. Det brukar kallas för handpenning, en del av summan som man tar ut av köparen i fall att affären inte skulle gå igenom. På en miljon kan handpenningen uppgå till lite drygt 100 000 kr. Tidigare gick det att låna till handpenningen men eftersom lånen har ökat och räntorna har sjunkit så har man bestämt sig för att man inte ska kunna låna hela beloppet.

Här kan du hitta privatlån från flera olika banker och långivare

En sedvanlig kreditbedömning görs alltid av banken och man sitter tillsammans med sin handläggare för att gå igenom alla kostnader som kan tillkomma. Där räknar man ut vad huset kostar med alla avgifter som sophämtning, reparationer osv och man ser då svart på vitt om man klarar av att betala den summa som blir per månad.

Är det en större summa pengar krävs det nästan alltid att man är två personer som söker bolånet. Det krävs ganska mycket för att bli godkänd idag, bland annat en fast inkomst för båda parter samt att man ska vara utan anmärkningar från Kronofogden. Banken vill vara säker på att få tillbaka sina pengar till slut.

Räntor och amorteringar

Banken kommer att placera ut lånen på ett topplån och ett bottenlån. Bottenlånet består av en säkerhet som är huset, det är alltså pantsatt till 85 % som banken ska ha i säkerhet. Sedan är resten ett topplån, lånet som inte har huset som säkerhet och kräver en extra garanti från din sida. Det är också dyrare än bottenlånen eftersom banken tar en högre risk för detta.

Räntan för bottenlånet bestäms av banken men det anpassar sig också efter hur Riksbanken sätter sin ränta, den ränta som bankerna får betala för att låna pengar. Är reporäntan låg är det ganska säkert att bankerna har en låg utlåningsränta också. Räntorna för bottenlånet sätts i olika intervaller och brukar se ut ungefär så här:

Bindningstider för ränta

  • 3 månader
  • 1 år
  • 2 år
  • 3 år
  • 5 år
  • 8 år
  • 10 år

Amortering är den del där du betalar av själva lånet. Utan någon amortering betalar du bara ränta och din skuld sjunker inte, den ligger på samma nivå. Tidigare var det amorteringsfritt under en period hos banken men nu har de flesta infört obligatorisk amortering på sina bolån. Syftet är att du ska ha möjlighet att betala av ditt lån under en överskådlig tid. Att köpa hus och ta bolån kallas också för en investering eftersom du kommer att äga huset efter att lånet är betalt.