Snabblån

Snabblån brukar vara ett samlingsnamn för lån som är kortsiktiga eller är mindre summor som man lånar. Vi på bluebear.nu tänkte skapa en så stor faktabank som möjligt och då är det bra att ta med all information om vad de olika begreppen fungerar.

Detta är olika snabblån

Lån genom sms på telefonen

Snabblån - information. Foto: CC BY 2.0 https://www.flickr.com/photos/akermark/

Snabblån – information. Foto: CC BY 2.0 https://www.flickr.com/photos/akermark/

Smslån är det vanligaste sättet att ta snabblån och från början kommer samlingsnamnet från just smslån. Det var den första och populäraste låneformen som kunde generera en lånutbetalning på några minuter. Det kom samtidigt som mobiltelefoner blev allt vanligare och nästan alla hade en telefon i sin ficka.

Ett smslån går till så att man har ett kortnummer att skicka till genom sms. I detta nummer så anger man sina personuppgifter samt det belopp man vill låna. Idag är det mycket svårare av förklarliga skäl att ta ett smslån men för ett par år sedan gick det till och med att få en utbetalning även om man hade flera betalningsanmärkningar. Oseriösa aktörer gjorde inte grundliga kreditupplysningar på sina kunder och många skuldsatte sig ännu mer. Idag är sms-låneföretagen mycket mer noga med kontroller.

När kreditgivaren har godkänt ansökan kan man få sina pengar utbetalda inom en timme men det beror på vilken bank man har.

Andra snabblån

Snabblån betyder som sagt att det är ett kortsiktigt lån med låga belopp, oftast är det så. De summor som man pratar om är mellan 3000 – 30 000 kr och uppläggningstiden kan vara från en månad till två år. Snabblån som inte är ett vanligt smslån går att ansöka om hos många banker och långivare, det som skiljer dem åt är att ansökningstiden är lite längre med ett snabblån som inte sker via telefonen.

Då går man in via deras webbsida eller ringer dem direkt. Ett formulär finns tillgängligt där man fyller i alla sina uppgifter och det belopp man vill låna, sedan skickas allt in. Många ger svar direkt på skärmen och andra skickar ut ett svar efter någon eller några dagar. För att godkänna ett sådant snabblån behöver låntagaren skriva på ett papper som skickas hem till adressen där man är folkbokförd.

En del banker och långivare ger möjligheten till att bekräfta sitt lån med Bank-id som gör att lånet kan bli beviljat utan en underskrift brevledes.

Kostnader och betalningsvillkor för snabblån

Det finns kostnadsfria snabblån att ta idag men då finns det ett krav på en snabb återbetalning också. En aktör lånar ut 4000 kr utan räntor eller avgifter om man kan betala tillbaka lånet inom 14 dagar. Känner man med sig att det fungerar så är ett sådant snabblån ett bra sätt att snabbt få loss pengar om något oförutsett skulle inträffa. Kylskåpet kan gå sönder, frysen kan sluta att fungera eller liknande och är det helt slut på pengar för tillfället kan snabblånet vara ett tillfälligt alternativ.

Vad krävs för att ta ett snabblån?

Här är några kriterier som de flesta långivare har idag för Sverige.

  • Minst 18 år
  • Ska inte ha några betalningsanmärkningar
  • En viss inkomst måste finnas
  • Kontaktuppgifter, telefonnummer om det är smslån
  • Vara skriven i Sverige
  • Klara av en kreditupplysning

När en långivare ska godkänna ett snabblån behöver man se hela bilden hos den som ska låna. Man ska inte bara titta på en sak i kreditupplysningen.